Lokalne smakuje lepiej: Krótkie łańcuchy dostaw w Europie

Targ

Targ

Rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności – a więc bez pośredników między rolnikiem i konsumentem – to zdrowsze jedzenie od lokalnych producentów oraz sprawiedliwsze wynagrodzenie dla rolnika. Dziś, na rynku konwencjonalnym otrzymuje on zaledwie 21 proc. ceny płaconej przez klienta supermarketu.

Drobni producenci mają już na starcie słabą pozycję negocjacyjną w stosunku do dużych przetwórców żywności, handlowców, sklepów hurtowych i dużych sieci detalicznych. A zazwyczaj to właśnie „wielcy gracze” zapewniają jedyną możliwość dostępu do rynku.

W 2015 r. 15 proc. rolników sprzedało co najmniej połowę swoich produktów poprzez krótkie łańcuchy dostaw – bezpośrednio klientom lub przez maksymalnie jednego pośrednika. A że Europejczycy coraz bardziej interesują się tym, co mają na talerzu, a także wzrasta ich świadomość ekologiczna, rośnie również zapotrzebowanie na współpracę z lokalnymi wytwórcami. W tym Raporcie Specjalnym przedstawiamy najciekawsze przykłady skracania łańcuchów dostaw w Europie, takich jak kooperatywy spożywcze i zakupowe w Polsce, współpraca francuskich stołówek z rolnikami po sąsiedzku, czy berlińskie i brukselskie markety miejskie korzystające z… akwaponiki, rewolucjonizującej rolnictwo miejskie. Zapraszamy do lektury!

Redakcja EURACTIV.pl

Download PDF  

  • Kooperatywy spożywcze: Jedzenie nie musi podróżować dalej niż Ty

    Wiadomości | Rolnictwo 28-06-2018

    Zaczęło się od jednej uczulonej na konserwanty dziewczynki, a skończyło na nowatorskim start-upie, który łączy ze sobą 150 farmerów ze 100 tys. osób, które chcą jeść zdrową żywność prosto od jej wytwórców. Projekt „Lokalny rolnik” cieszy się w Polsce rosnącą popularnością, ale …

  • Cyfrowy rynek rolny

    Wiadomości | Rolnictwo 29-06-2018

    Dziś rolnicy otrzymują zaledwie 21 proc. ceny detalicznej, którą klienci płacą w supermarketach. Cyfrowe rynki rolne mają szansę zagwarantować lokalnym rolnikom i producentom znacznie sprawiedliwsze warunki niż zdominowany przez większe firmy handlowe “wolny” rynek. A konsumentom większy wybór i lepszą …

  • Państwa UE zdecydują o krótkich łańcuchach dostaw żywności

    Wiadomości | Rolnictwo 29-06-2018

    Kwestia rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności (SFSC) stale zyskuje w UE na popularności. Lokalna produkcja i konsumpcja są postrzegane jako sposób na osiągnięcie sprawiedliwszych wynagrodzeń dla rolników i wyższej jakości lokalnych produktów żywnościowych.   Jednak zmniejszenie funduszy UE przeznaczonych na wspólną politykę …

  • Rolnictwo ekologiczne – INFOGRAFIKA

     Infografiki | Rolnictwo 25-06-2018

    Największymi wytwórcami  ekologicznych produktów rolnych są kraje na południu Europy. Tylko trzy z nich posiadają łącznie 44,9 proc. całkowitej powierzchni upraw ekologicznych w UE. Jednocześnie największymi konsumentami produktów ekologicznych są kraje Europy Północnej.  

    Download PDF  
  • Francuskie stołówki szkolne przerzucają się na produkty lokalne

    Wiadomości | Rolnictwo 29-06-2018

    Wzrasta popyt na produkty od lokalnych rolników wśród stołówek, którzy chcą skracać łańcuchy dostaw i wspierać lokalną produkcję. Prawo zamówień publicznych krzyżuje czasem plany, ale warto – bo się opłaca. Raport EURACTIV.fr.   Skracanie łańcuchów dostaw (food supply chains) stało się we …

  • Przyszłość miejskiego rolnictwa – akwaponika

    Wiadomości | Rolnictwo 28-06-2018

    Rolnictwo konwencjonalne odpowiada za 70 proc. wody wycofanej z globalnego obiegu oraz za 24 proc. emisji gazów cieplarnianych. Jednocześnie aż 77 proc. światowych zasobów rybnych jest albo wyczerpanych, albo bliskich wyczerpaniu. Akwaponika może temu zaradzić – raportuje EURACTIV.com.   Akwaponika (aquaponics) to …

  • Europa musi postawić na krótkie łańcuchy dostaw

    Opinia | Rolnictwo 30-06-2018

    Europa powinna postawić na krótkie łańcuchy dostaw chroniąc lokalnych producentów przed wielkimi korporacjami, uważają europosłowie Maria Heubuch i Bart Staes*.   Dobra wiadomość jest taka, że coraz więcej Europejczyków preferuje regionalne produkty żywnościowe dobrej jakości, co potwierdza tegoroczne badanie Eurobarometru. Ponad trzy …