KE: Szczerski nie będzie ubiegał się o stanowisko komisarza w UE

prezydent.pl

Polski kandydat do objęcia teki w nowej kadencji Komisji Europejskiej zrezygnował dziś niespodziewanie z ubiegania się o stanowisko komisarza, informuje RMF FM. Krzysztof Szczerski zdradził, że Ursula von der Leyen zaproponowała Polsce komisję ds. rolnictwa.

Jeszcze wczoraj w mediach pojawiały się informacje o zaplanowanym na ten tydzień spotkaniu prezydenckiego ministra, Krzysztofa Szczerskiego, z nową szefową Komisji Europejskiej, Ursulą von der Leyen. Dziś mija termin zgłaszania kandydatów przez poszczególne stolice a od jutra ruszają rozmowy z pretendentami do zasiadania w nowej unijnej egzekutywie.

[AKTUALIZACJA] Nowa Komisja Europejska nabiera kształtów

Nabiera kształtów lista osób, które obejmą teki komisarzy w następnej kadencji Komisji Europejskiej. Jak dotąd 22 państwa wybrały swoich przedstawicieli, którzy przez najbliższe pięć lat będą odpowiadać za poszczególne obszary unijnej polityki.

Ursula von der Leyen, która zastąpi Jean-Claude’a Junckera, rozpoczyna …

Rolnictwo zamiast energetyki

Z informacji RMF FM wynika, że powodem rezygnacji Szczerskiego jest – jak przyznał polityk – „nie zakładana przez nas możliwość objęcia przez Polskę teki komisarza ds. rolnictwa (…). Tuż po wyborze Niemki na przewodniczącą KE w mediach pojawiały się informacje, że Polska będzie starała się o tekę ds. energii, którą mogłaby objąć minister Jadwiga Emilewicz.

Z kolei w rozmowie z RMF FM, Szczerski przyznał, że w trakcie jego pierwszego spotkania z Ursulą von der Leyen na początku sierpnia w Brukseli prowadził rozmowy na temat objęcia komisji ds. infrastruktury lub polityki regionalnej. Wobec zmiany przedmiotu oferty, znajdującej się poza zakresem jego kompetencji i zainteresowań, Krzysztof Szczerski zdecydował się zrezygnować z ubiegania się o miejsce w nowej KE.

Kto zostanie polskim komisarzem w UE?

Stanowisko komisarza ds. energii, gospodarki a może rolnictwa? Polski rząd liczy na „ważną” tekę w nowej Komisji Europejskiej w zamian za poparcie udzielone Ursuli von der Leyen. Kto ma największe szanse na posadę w Brukseli?

Po emocjach związanych z wyborem …

Kto nowym komisarzem?

Były poseł wybrany z list PiS uważa, że teka komisarza ds. rolnictwa jest dla Polski niezwykle interesująca. Dlatego podjął decyzję o rezygnacji, rekomendując jednocześnie na to stanowisko byłego europosła i audytora w obecnej kadencji Europejskiego Trybunału Obrachunkowego Janusza Wojciechowskiego.

Jak na razie nikt z kierownictwa partii rządzącej ani ze strony rządu nie skomentował sprawy. Po rezygnacji Szczerskiego Polska znalazła się wśród pięciu państw (Francja, Portugalia, Włochy, Rumunia), które wciąż nie mają wyznaczonego kandydata do nowej KE.

Ursula von der Leyen nową szefową Komisji Europejskiej

Niemiecka minister obrony została zatwierdzona przez europosłów na nową przewodniczącą Komisji Europejskiej. Za kandydaturą Ursuli von der Leyen opowiedziało się 383 członków PE, przeciw było 327. Potrzebna do uzyskania akceptacji była większość – 374 głosów.

Ursula von der Leyen uzyskała więc …

Disclaimer: Projekt sfinansowano przy wsparciu Komisji Europejskiej. Niniejsza publikacja odzwierciedla wyłącznie poglądy autora, a Komisja nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek wykorzystanie informacji zawartych w tym tekście.