30 mln dzieci w szkołach w UE dostaje mleko, owoce i warzywa

Owoce

Owoce

Jak pokazują ostatnie sprawozdania z monitoringu w roku szkolnym 2016–2017 ponad 12,2 mln dzieci w 79 tys. szkół wzięło udział w unijnym programie „Owoce i warzywa w szkole”, natomiast około 18 mln dzieci uczestniczyło w programie „Mleko w szkole”. Stanowi to ponad 74 tys. ton owoców i warzyw i ponad 285 tys. ton produktów mlecznych, rozprowadzanych głównie wśród dzieci w wieku 6–10 lat, jak podaje AgroNews.

 

Oprócz dystrybucji tych produktów unijna inicjatywa propaguje wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i obejmuje specjalne programy edukacyjne na temat znaczenia zdrowego odżywiania i sposobów produkcji żywności.

„Europejscy rolnicy produkują zdrową i bezpieczną żywność wysokiej jakości, a dzięki unijnej inicjatywie nasi najmłodsi obywatele z korzyścią dla zdrowia zyskują dostęp do tych produktów. Jednocześnie od najmłodszych lat uczą się, skąd pochodzi żywność, i poznają znaczenie smacznego i zdrowego odżywiania. Komisja jest dumna z tego, że uczestniczy w tej edukacyjnej podróży. Ciągłość unijnego programu w roku szkolnym 2018–2019 zapewni 250 mln euro ze środków wspólnej polityki rolnej” – powiedział komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.

Greenpeace: Musimy ograniczyć mięso, aby osiągnąć cele porozumienia paryskiego

Świat musi ograniczyć produkcję i spożycie mięsa o połowę do 2050 r., by osiągnąć cele klimatyczne określone w porozumieniu paryskim, podaje nowy raport Greenpeace.
 

W raporcie zwrócono uwagę, że jeśli w rolnictwie nie zmieni się obecna tendencja, to w przeciągu najbliższych dziesięcioleci …

Miliony euro na oba programy

W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro rezerwuje się na owoce i warzywa, a 100 mln euro na mleko i inne produkty mleczne. Uzgodniono już krajowe przydziały dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie w roku szkolnym 2018–2019. Oczekuje się, że zostaną one przyjęte przez Komisję Europejską pod koniec marca.

Jabłko, marchewka i mleko najpopularniejsze

W latach 2016–2017 najczęściej rozdawanym owocem były jabłka, a także gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze, truskawki i banany. Najbardziej popularnymi warzywami były marchew, pomidory, ogórki i papryka. Działania edukacyjne obejmowały wizyty w gospodarstwach rolnych, ogródki szkolne, kursy lub konkursy gotowania, zajęcia z dietetykiem, gry, itd. W programie „Mleko w szkole” największym zainteresowaniem cieszyło się mleko, mleko smakowe oraz produkty z mleka, takie jak jogurty. Rozdawano także sery.