Kolejna tura rozmów o stanowiska w Brukseli. Socjaliści wybierają swojego przewodniczącego

źródło: Komisja Europejska

Dziś w Brukseli dojdzie do kolejnych rozmów przedstawicieli trzech największych europejskich frakcji parlamentarnych w sprawie podziału stanowisk w nowej kadencji Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego. Klaruje się także rywalizacja o fotel przywódcy socjalistów w PE. Duże ambicje objęcia ważnych stanowisk przejawiają Hiszpanie.

Podczas spotkania w siedzibie premiera Belgii, chadecy, socjaliści i liberałowie – dysponujący łącznie większością w PE – spróbują porozumieć się co do obsady stanowisk w KE i PE. Jedną z głównych ról w negocjacjach odgrywa hiszpański premier Pedro Sanchez, którego partia wyznaczyła wczoraj Iratxe Garcíę, jako kontrkandydatkę w rywalizacji z Niemcem Udo Bullmannem o przywództwo frakcji socjalistów w PE.

Pomysł Macrona na utworzenie w PE „francuskiej drużyny” odrzucony

Dziś odbędzie się spotkanie, na które rząd francuski zaprosił wszystkich nowo wybranych europarlamentarzystów z Francji z zamiarem przedyskutowania wspólnych celów i działań w nadchodzącej kadencji Parlamentu Europejskiego. Na spotkaniu nie pojawią się jednak posłowie lewicy i partii Zielonych, którzy sprzeciwiają się …

Parlamentarna arytmetyka

Dla niemieckiego polityka byłaby to kontynuacja sprawowanej funkcji. Bullmann jest liderem Postępowego Sojuszu Socjalistów i Demokratów od 14 miesięcy. Jednak Socjaldemokratyczna Partia Niemiec (SPD) zanotowała słabszy wynik wyborczy, tracąc ponad połowę mandatów w porównaniu z 2014 r., co może kosztować Niemca utratę sprawowanej funkcji. Zwycięzca zostanie ogłoszony 18 czerwca.

W niedawnych wyborach do Parlamentu Europejskiego Socjaliści zdobyli 153 mandaty, co dało im drugą pozycję za Europejską Partią Ludową (EPL), z czego 20 – najwięcej ze wszystkich ugrupowań narodowych – przypada na Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE), 19 na centrolewicową włoską Partię Demokratyczną i 16 na SPD. Wobec takiego podziału mandatów rosną szanse na stanowisko dla Iratxe Garcíi.

Farage nie będzie w PE we wspólnej frakcji z Salvinim

Pryskają nadzieje eurosceptycznej prawicy na stworzenie jednej wielkiej frakcji w Parlamencie Europejskim, która byłaby trzecią siłą w Brukseli i Strasburgu po chadekach i socjalistach. W tworzonej przez wicepremiera Włoch Matteo Salviniego grupie nie znajdą się bowiem europosłowie brytyjskiej Partii Brexit.

Partia …

Ambicje hiszpańskich socjalistów

Hiszpanie mają ambicję pozyskania ważnych stanowisk w Brukseli. Europejscy socjaliści powierzyli 9 maja podczas szczytu w rumuńskim Sybinie premierowi Pedro Sanchezowi prowadzenie negocjacji w sprawie rozdziału stanowisk w UE. Polityk aktywnie uczestniczy w spotkaniach z europejskimi przywódcami. Jeszcze przed rozpoczęciem powyborczego szczytu liderów UE pod koniec maja w Brukseli spotkał się m. in. z prezydentem Francji, by omówić ewentualną współpracę socjalistów z liberałami wspartymi europarlamentarzystami Emmanuela Macrona.

Sanchez zaapelował wówczas o sojusz sił postępowych oraz bronił dystrybucji ważnych stanowisk w strukturze unijnej zgodnie z wagą socjaldemokratów i liberałów w kontrze do przedstawicieli EPL. Sanchez na każdym kroku podkreśla znaczenie Hiszpanii dla UE, zarówno w kontekście strefy euro, jak i w odniesieniu do bycia czwartą pod względem wielkości gospodarką UE.

Weber ponownie przewodniczącym europejskich chadeków

Manfred Weber ponownie został wybrany przewodniczącym Europejskiej Partii Ludowej, a poparcia udzielił mu również Fidesz Viktora Orbana. We władzach frakcji znalazło się także miejsce dla Ewy Kopacz. Była premier została wybrana jej wiceprzewodniczącą.

Konflikt na linii Orban – Weber zażegnany?
Dziś Manfred Weber …

Rozmowy na szczycie

Wczoraj z kolei w Madrycie doszło do spotkania Sancheza z przewodniczącym Rady UE Donaldem Tuskiem. Wśród głównych tematów poza przygotowaniami do wrześniowego szczytu klimatycznego ONZ w Nowym Jorku i negocjacjami na temat perspektywy finansowej UE na lata 2021-2027, znalazły się miejsce na rozmowy dotyczące obsady stanowisk w nowej kadencji KE i PE.

Jutro z kolei w rezydencji premiera Belgii Charlesa Michela dojdzie do nieformalnej kolacji, w której wezmą udział przedstawiciele trzech największych frakcji PE. Oprócz Sancheza, socjalistów reprezentować będzie premier Portugalii António Costa. Z ramienia liberałów pojawią się premierzy Belgii i Holandii Mark Rutte. Z ramienia EPL natomiast obecni będą premierzy Łotwy i Chorwacji: Arturs Kariņš i Andrej Plenković.

Kolejny szczyt Rady Europejskiej zaplanowano na 20-21 czerwca w Brukseli.

Tusk: Ukraina może liczyć na UE

Ukraina może liczyć na Unię Europejską – zapewnił wczoraj szef Rady Europejskiej Donald Tusk po spotkaniu z nowym prezydentem Ukrainy Wołodymyrem Zełenskim w Brukseli. Jak przekazał Tusk rozmowy dotyczyły sytuacji geopolitycznej Ukrainy, m.in. zagrożeń dla bezpieczeństwa tego kraju.