Wielka Brytania: Johnson i Hunt powalczą o stanowisko szefa torysów

Boris Johnson i Jeremy Hunt, źródło Flickr/BackBoris2012 Campaign Team, fot. Andrew Parsons/i-Images (CC BY-ND 2.0) oraz Flickr/Department for Digital, Culture, Media and Sport (CC BY-NC-ND 2.0)

Boris Johnson i Jeremy Hunt, źródło: Flickr/BackBoris2012 Campaign Team, fot. Andrew Parsons/i-Images (CC BY-ND 2.0) oraz Flickr/Department for Digital, Culture, Media and Sport (CC BY-NC-ND 2.0)

W wyścigu o przewodzenie brytyjskiej Partii Konserwatywnej pozostało już tylko dwóch kandydatów – były oraz obecny minister spraw zagranicznych. Na tym etapie głosować będą już nie torysowscy parlamentarzyści, ale wszyscy szeregowi członkowie partii.

Wczoraj (20 czerwca) odbyły się 2 ostatnie głosowania, w których brali udział tylko członkowie Izby Gmin wybrani z ramienia Partii Konserwatywnej. W pierwszym z nich odpadł minister spraw wewnętrznych Sajid Javid, zaś w drugim minister środowiska, rolnictwa i żywności Michael Gove. Oznacza to, że w finałowym etapie wewnątrzpartyjnych wyborów zmierzą się Boris Johnson i Jeremy Hunt.

Johnson zdystansował swoich rywali

Każde kolejne głosowanie pokazywało wzrost poparcia dla Johnsona. Jeszcze wczoraj oddało na niego głos 143 posłów, a w dzisiejszym wczesnopopołudniowym głosowaniu uzyskał 157 głosów. W dzisiejszym głosowaniu wieczornym zaś już 160.

Jeszcze w połowie dnia wydawało się, że bliższy zmierzenia się z Johnsonem w finałowym etapie wyborów jest Gove, który wyprzedził w po raz pierwszy Hunta zdobywając 61 głosów. Hunt miał zaś ich na koniec 59. Odpadł Javid z poparciem zaledwie 34 posłów. Ale wieczorem to znów Hunt był górą – zebrał 77 głosów, podczas gdy Gove – 75.

Johnson zdecydowanie wygrał głosowanie wśród konserwatywnych parlamentarzystów. Zdobył ponad dwa razy więcej głosów niż Hunt. Ale teraz wypowiedzą się wszyscy szeregowi członkowie Partii Konserwatywnej, których jest ponad 120 tys. To właśnie oni wybiorą korespondencyjnie spośród finałowej dwójki nowego partyjnego lidera, a także przyszłego premiera, o ile oczywiście torysi utrzymają się przy władzy.

Wielka Brytania: Rory Stewart odpadł z gry o szefowanie Partii Konserwatywnej

Minister rozwoju międzynarodowego uzyskał najmniej głosów w III rundzie wewnątrzpartyjnego głosowania i tym samym odpadł z dalszej rywalizacji. Boris Johnson umocnił tymczasem swoją przewagę nad resztą stawki. Kolejne głosowanie już jutro.

Rory Stewart był najniższym polityczną rangą politykiem Partii Konserwatywnej, który …

Gove gratuluje swoim rywalom

„Jestem głęboko zaszczycony tym, że zdobyłem ponad połowę głosów w ostatniej turze głosowań. Dziękuję wszystkim za poparcie. Nie mogę się już doczekać, aż ruszę po Wielkiej Brytanii i będę przedstawiał swój plan na brexit, który zjednoczy nas wszystkich i da nam wszystkim jaśniejszą przyszłość” – napisał Johnson na Twitterze.

Z kolei Hunt przyznał, że nie jest faworytem wewnątrzpartyjnych wyborów. „W polityce jednak zdarzają się niespodzianki. Nie wątpię w to, że na mych barkach spoczywa duża odpowiedzialność – przekonać moją partię do mojego sposobu na dokończenie brexitu, a nie do pójścia do wyborów. Dzięki temu mielibyśmy turboprzyspieszenie w naszej gospodarce i moglibyśmy być krajem, który występuje na arenie międzynarodowej z podniesionym czołem” – napisał szef brytyjskiej dyplomacji na Twitterze.

Z kolei Gove pogratulował swoim kontrkandydatom, którzy są jeszcze w grze o przewodzenie Partii Konserwatywnej. „Jestem oczywiście rozczarowany, ale jednocześnie dumny ze swojej kampanii. Chciałem bardzo podziękować mojemu zespołowi. To był dla mnie zaszczyt, że mogłem zaprezentować swoją wizję przyszłości naszego wspaniałego kraju” – stwierdził minister środowiska, rolnictwa i żywności.

Wielka Brytania: Boris Johnson zwiększa przewagę w wyścigu o przewodzenie Partii Konserwatywnej

Były minister spraw zagranicznych Boris Johnson zdecydowanie wygrał II turę głosowania na nowego przewodniczącego Partii Konserwatywnej. Zdobył przy tym więcej głosów niż w I turze. Z rywalizacji odpadł natomiast były minister ds. brexitu Dominic Raab. W grze jest więc już …

Wybory zakończą się w drugiej połowie lipca

Zanim jednak dojdzie do szerokiego głosowania w Partii Konserwatywnej, obaj pozostali w grze kandydaci odbędą kilkanaście spotkań wyborczych w różnych okręgach oraz zmierzą się w serii debat. To może być szansa dla Hunta, który dobrze wypada w telewizyjnych studiach, Johnson zaś unikał dotąd debat. Wyjątek zrobił tylko dla debaty w BBC, w której wypadł słabo. Z drugiej strony Johnson nieźle radzi sobie na politycznych wiecach.

Pierwsze spotkanie z wyborcami odbędzie się w najbliższą sobotę (22 czerwca) w Birmingham, ostatnie zaś będzie mieć miejsce w Londynie 17 lipca. Najbliższa debata odbędzie się zaś 9 lipca i będzie transmitowana wspólnie przez Channel 4 oraz BBC. Procedura wyboru nowego lidera konserwatystów ma się zakończyć 22 lipca. Wyniki zostaną zaś ogłoszone dzień później – 23 lipca. Do tego czasu premierem wciąż pozostaje Theresa May.

May spotka się z Putinem na szczycie G20?

Brytyjska premier być może spotka się pod koniec czerwca na szczycie G20 w Osace w Japonii z prezydentem Rosji. Rozmowa dwójki przywódców miałaby posłużyć przełamaniu impasu we wzajemnych stosunkach, które mocno zaostrzyły się po tym jak na terenie Wielkiej Brytanii …