Morawiecki: Stanowiska w UE dla tych, którzy zajmą się istotnymi dla Polski kwestiami

Premier Mateusz Morawiecki na szczycie UE, źródło Krystian Maj KPRM

Polska będzie wspierać tych kandydatów na najwyższe stanowiska w UE, “którzy będą skupiać się na istotnych dla Polski kwestiach programowych” – zapowiedział przed trwającym właśnie szczytem premier Mateusz Morawiecki. „Nic nie jest przesądzone” – podkreślił wczoraj wieczorem w Brukseli.

Według rzecznika rządu Piotra Müllera, który relacjonował środową (19 czerwca) rozmowę polskiego premiera z szefem Rady Europejskiej, chodzi o uczciwe zasady konkurencji na unijnym rynku, zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego i odpowiedniej polityki migracyjnej oraz korzystnego dla polski przyszłego budżetu UE.

Kolejna tura rozmów o stanowiska w Brukseli. Socjaliści wybierają swojego przewodniczącego

Dziś w Brukseli dojdzie do kolejnych rozmów przedstawicieli trzech największych europejskich frakcji parlamentarnych w sprawie podziału stanowisk w nowej kadencji Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego. Klaruje się także rywalizacja o fotel przywódcy socjalistów w PE. Duże ambicje objęcia ważnych stanowisk …

Nic nie jest przesądzone

“Będziemy rozmawiać o głównych stanowiskach w kontekście ostatnich wyborów. Toczą się różne rozmowy. Na razie żadne rozwiązania nie zostały przesądzone” – powiedział wczoraj (20 czerwca) wieczorem w Brukseli Mateusz Morawiecki. W rozmowie z dziennikarzami szef rządu wyjaśniał, że polska delegacja pozostaje “w kontakcie i z negocjatorami z poszczególnych grup parlamentarnych, i z tymi, którzy ubiegają się o stanowiska dla nas”.

“Najważniejsze jest to, jakie poglądy, stanowisko, punkty będą prezentowane przez nowych kandydatów, w szczególności na przewodniczącego Komisji Europejskiej, szefa Rady Europejskiej. I od tego będziemy uzależniali nasze poparcie” – podkreślił premier. Zapewniał także, że „Grupa Wyszehradzka jest tutaj wyjątkowo spójna. Chcemy, żeby głos Europy Centralnej był słyszany, żeby nasze interesy były odpowiednio zabezpieczone”.

V4 nie ma wspólnego kandydata na szefa KE?

Premierzy państw Grupy Wyszehradzkiej, którzy mieli wczoraj uzgodnić potencjalne kandydatury na czołowe funkcje w UE, ustalili jednak jedynie, że wspólne stanowisko zajmą na najbliższym szczycie UE.

Müller o rozmowie Tusk-Morawiecki ws. obsady unijnych stanowisk

O obsadzie unijnych stanowisk szef polskiego rządu rozmawiał telefonicznie z przewodniczącym Rady Europejskiej Donaldem Tuskiem już w przeddzień szczytu UE. Rzecznik rządu przekazał, że Morawiecki podkreślił w czasie tej rozmowy konieczność wyboru kandydatów, “którzy będą skupiać się na istotnych dla Polski kwestiach programowych”.

Premier wymienił przy tym m.in. uczciwe zasady konkurencji na rynku europejskim – w tym w obszarze polskiego transportu i rozszerzenie dopłat dla rolników – sprawy bezpieczeństwa energetycznego, politykę migracyjną, sprawy budżetu unijnego – w tym funduszu spójności.

Kandydaci na szefa Komisji Europejskiej o migracji i ochronie środowiska

W Parlamencie Europejskim w politycznej debacie starli się ze sobą kandydaci na stanowisko przewodniczącego Komisji Europejskiej. Najwięcej emocji wzbudziły wątki związane z migracją oraz ochroną środowiska.

Do debaty nie stanęli reprezentanci wszystkich frakcji zasiadających w obecnej kadencji Parlamentu Europejskiego. Dyskutowali Manfred …

Według Müllera w czasie rozmowy omówiono procedurę wyboru przewodniczącego Rady Europejskiej w kontekście tzw. formuły ‚Spitzenkandidat’ (formuły kandydata wiodącego). Morawiecki miał przy tej okazji podkreślić również “konieczność zachowania właściwej równowagi geograficznej w obsadzie stanowisk unijnych”.

Konsultacje szefa Rady Europejskiej

Rozmowy ws. obsady unijnych stanowisk Donald Tusk prowadził  ze wszystkimi przywódcami UE przez dwa dni poprzedzające trwający właśnie szczyt. Natomiast w przeddzień szczytu szef Rady Europejskiej w liście skierowanym do unijnych liderów zapewniał, że mimo różnych interesów państw członkowskich w UE jest polityczna wola, by najważniejsze stanowiska obsadzić do końca czerwca.

Szczyt w Brukseli: Będą dwie kobiety na najwyższych stanowiskach w UE?

Przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk, którego kadencja upływa w listopadzie, zapowiedział, że sytuacja, w której połowę najważniejszych stanowisk w Unii Europejskiej obejmą kobiety to „jego plan i osobista ambicja”. W podobnym tonie wypowiedział się prezydent Francji Emmanuel Macron.

Przywódcy 28 państw …

Jednak w ocenie wiceszef MSZ ds. europejskich Konrada Szymańskiego szanse na obsadę kluczowych stanowisk w UE na tym szczycie UE są niewielkie. Dyskusja w tej sprawie została formalnie zapoczątkowana co prawda podczas szczytu pod koniec maja, ale do czwartku nie udało się osiągnąć konsensusu w kwestii personaliów.

W środowej rozmowie z PAP Szymański zwrócił uwagę, że „silnie podzielony Parlament i równie silnie podzielona Rada są w stanie blokować poszczególnych kandydatów, ale wciąż nie widać większości, która mogłaby wskazać osoby na te stanowiska”.