Beata Szydło bez stanowiska w komisji PE

KPRM

Zgodnie z przewidywaniami Beata Szydło nie została wybrana na przewodniczącą komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych. Podobny los spotkał kandydatów frakcji „Tożsamość i Demokracja”, którą tworzą europarlametarzyści włoskiej Ligi Matteo Salviniego i francuskiego Zjednoczenia Narodowego Marine Le Pen.

Wczorajszy apel frakcji „Odnówmy Europę” w sprawie odrzucenia kandydatur Prawa i Sprawiedliwości i Fideszu nie przyniósł całkowitej blokady dla kandydatów tych partii. Kilku z nich zdobyło stanowiska w komisjach, jednak to głosowanie dotyczące byłej premier polskiego rządu było najciekawsze z punktu widzenia obserwatorów znad Wisły. Z brakiem akceptacji spotkały się również kandydatury grupy „Tożsamość i Demokracja”. Najbardziej eurosceptyczne siły w Parlamencie Europejskim – nie licząc Brexit Party – bez stanowisk i wpływu na proces legislacyjny.

Przegrane głosowanie

Najciekawsze wydarzyło się po godzinie 16, gdy kandydatura Beaty Szydło na stanowisko przewodniczącej komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych została odrzucona w tajnym głosowaniu. Byłą polską premier poparło 21 głosujących przy 27 sprzeciwu i 2 wstrzymujących się.

Nieoficjalnie wiadomo, że przeważyły głosy koalicji „Odnówmy Europę”, socjalistów oraz zielonych, posiadających łącznie 28 mandatów. Szydło była jedyną kandydatką na stanowisko a tajne głosowanie zarządzono na wniosek S&D.

Kolejna tura rozmów o stanowiska w Brukseli. Socjaliści wybierają swojego przewodniczącego

Dziś w Brukseli dojdzie do kolejnych rozmów przedstawicieli trzech największych europejskich frakcji parlamentarnych w sprawie podziału stanowisk w nowej kadencji Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego. Klaruje się także rywalizacja o fotel przywódcy socjalistów w PE. Duże ambicje objęcia ważnych stanowisk …

Powtórka z rozgrywki

Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku kandydatów „Tożsamości i demokracji”. Tutaj także zadecydowały głosy koalicji socjalistów, liberałów i zielonych, które ostatecznie uniemożliwiły komukolwiek z tej frakcji zdobycie stanowiska w komisji. Europarlamentarzyści od Le Pen i Salviniego ubiegali się o przewodnictwo w komisjach Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prawa a także o 9 miejsce wiceprzewodniczących.

Za każdym razem bez sukcesu. Socjaliści przyznawali post factum, że celem było niedopuszczenie do posiadania przez siły skrajne i eurosceptyczne wpływu na debatę w PE. Podobne motywacje stały za odrzuceniem kandydatury Beaty Szydło. Reprezentujący „blokujące” frakcje posłowie mówili dziennikarzom, że „to cena za problemy z praworządnością” oraz „za brak poszanowania wartości wspólnotowych”.

Nowe szyldy frakcji w Parlamencie Europejskim

Z nową nazwą i być może z nowym przywódcą europejscy liberałowie zainaugurują kolejną kadencję Parlamentu Europejskiego. Wczoraj ukonstytuowała się także oficjalnie nowa frakcja ugrupowań prawicowych, a Zieloni – zgodnie ze zwyczajem – wybrali dwoje przywódców.

Wraz ze zbliżającą się inauguracją nowej …

Brak konsekwencji

Pomimo mobilizacji samozwańczej koalicji występującej w obronie europejskich wartości, kilku członków napiętnowanych z powodu uruchomienia procedury z art. 7 przeciwko Polsce i Węgrom przedstawicieli przeszło przez sito głosowań. Tak było w przypadku Witolda Waszczykowskiego, wybranego na I przewodniczącego komisji Ds. Zagranicznych; Zdzisława Krasnodębskiego, który będzie wiceprzewodniczącym komisji Ds. Budżetu czy Ryszarda Czarneckiego – nowego wiceszefa komisji ds. Petycji.

Ostatecznie czwartym wiceprzewodniczącym komisji Ds. Kontroli Budżetowej został również Tamas Deutcsch  z Fideszu czy jego kolega z partii Balázs Hidvéghi – nowy trzeci wiceszef komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych. Stanowisko wiceprzewodniczącego zdobył także były minister w rządzie Fideszu w latach 2014-2019 László Trócsányi – od wczoraj nowy wiceszef kierowanej przez Antonio Tajaniego komisji Spraw Konstytucyjnych.

Skrajnie prawicowa hiszpańska partia Vox dołączy do Prawa i Sprawiedliwości w PE

Skrajnie prawicowa partia Vox wystąpiła wczoraj o członkostwo w kierowanej przez Prawo i Sprawiedliwość frakcji w Parlamencie Europejskim. Paradoksalnie, Hiszpanie domagający się surowego ukarania katalońskich separatystów spotkają się w grupie Europejskich Konserwatystów i Reformatorów (EKR) z przedstawicielami flamandzkich niepodległościowców wspierających …

Krytyki taktyce tworzenia „kordonu sanitarnego” przeciwko jakimkolwiek siłom nie szczędzili dotknięci tym postępowaniem. Hiszpanka Mazaly Aguilar reprezentująca skrajnie prawicowy Vox mówiła o „ataku na pluralizm polityczny”. Ona także stała się ofiarą kordonu i nie wywalczyła miejsca w komisji Rolnictwa. Najwięcej miejsce w komisjach zdobyli Niemcy i Francuzi przed Hiszpanami. Jednak jeszcze nie wszystkie wakaty zostały obsadzone. W najbliższych dniach odbędą się jeszcze głosowania.