Jacek Kurski traci stanowisko prezesa TVP

Prezes TVP Jacek Kurski, źródło twitter Jacek Kurski PL za wPolityce.pl

Przewodniczący Rady Mediów Narodowych Krzysztof Czabański ogłosił w piątek (6 marca) korespondencyjne głosowanie nad odwołaniem prezesa TVP Jacka Kurskiego. I choć zakończenie tego głosowania przewidziano na poniedziałek, to już następnego dnia cała Rada opowiedziała się za odwołaniem szefa TVP.

Według mediów, które powoływały się na nieoficjalne informacje, właśnie od zmiany na stanowisku szefa TVP prezydent Andrzej Duda uzależniał swój podpis pod nowelizacją ustawy abonamentowej, na mocy której przez najbliższe pięć lat do mediów publicznych trafiać będzie prawie dwa miliardy złotych rocznie.

“Chciałem podziękować panu prezesowi Jackowi Kurskiemu za prowadzenie telewizji polskiej w tych trudnych warunkach” – powiedział Krzysztof Czabański jeszcze w czasie piątkowej (6 marca) konferencji prasowej z udziałem prezydenta Andrzeja Dudy i premiera Mateusza Morawieckiego ws. podpisania nowelizacji ustawy abonamentowej.

Prezydent ma dziś podjąć decyzję ws. 2 mld zł dla mediów publicznych

Dziś mija czas, jaki prezydent ma na podjęcie decyzji ws. nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji i ustawy abonamentowej. Chodzi o rekompensatę dla TVP i Polskiego Radia w wysokości 1,95 mld zł. za utracone wpływy abonamentowe. Opozycja domaga się, żeby ta kwota trafiła na służbę zdrowia.

Prezesa TVP powołuje i odwołuje Rada Mediów Narodowych, w której skład wchodzą trzy osoby wybierane przez Sejm i dwie powoływane przez prezydenta, ale wskazane przez największe kluby opozycyjne. Kurski był prezesem TVP od stycznia 2016 roku.

Prezydent: “Reset” i “nowa szansa” dla TVP

Zapowiadając podpisanie nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji oraz ustawy o opłatach abonamentowych prezydent podkreślił, że dla funkcjonowania mediów publicznych istotna jest m.in. atmosfera wokół nich panująca. Tymczasem – przyznał – wokół TVP “była ostatnio atmosfera bardzo gorących sporów”.

“Uznałem, że muszę podjąć decyzję, której elementem będzie też przecięcie tych sporów” – powiedział Andrzej Duda. Wyjaśnił, że chodzi “dokonanie pewnego resetu i danie nowej szansy”, co zabrzmiało nie najlepiej dla Kurskiego. Wcześniej tego dnia prezes TVP napisał list do prezydenta, w którym oddał się do jego dyspozycji.

Nie-dobra zmiana w mediach

Charakterystyczny dla polskiego rynku mediów społeczno-politycznych dualizm ideologiczny odzwierciedla, ale też cementuje głęboki podział w polskim społeczeństwie. Wczoraj Polska świętowała z okazji 226. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja, zaś dziennikarze na całym świecie obchodzili Światowy Dzień Wolności Prasy. Z tej …

Kurski: Nie jestem i nie będę przeszkodą

„W imię dobra Telewizji Polskiej oddaję się do dyspozycji prezydenta” – napisał w piątek Jacek Kurski w liście do prezydenta. Poinformował przy tym na twitterze, że pismo to wysłał po południu drogą elektroniczną. Zapewnił w nim m.in., że „nie jest i nie będzie” przeszkodą w zapewnieniu TVP stabilnych podstaw finansowania, uzależnionych od decyzji głowy państwa.

“Wydaje mi się, że bardzo dobre notowania pana prezydenta są wynikiem rzetelnego informowania przez TVP” – stwierdził potem w TVP Info. Szef TVP podkreślił przy tym, że prezydenckie weto wobec nowelizacji ustawy abonamentowej “to byłaby śmierć telewizji”. “Nie po to przez cztery lata, jako prezes Telewizji Polskiej odbudowywałem jej siły i prestiż, żeby teraz ktokolwiek to dzieło zniweczył” – oświadczył Kurski.

“Uświadomiłem panu prezydentowi też ciekawą rzecz: gdyby nie media publiczne wydaje mi się, że bardzo wielu Polaków miałoby problemy z dostrzeżeniem aktywności pana prezydenta” – dodał szef TVP.

Czabański: Już cztery z pięciu głosów za odwołaniem Kurskiego

Na wspólnej konferencji  prezydenta, premiera oraz przewodniczących KRRiT i RMN  w Pałacu Prezydenckim przewodniczący Czabański poinformował w piątek przed północą, że głosowanie ws. odwołania Jacka Kurskiego będzie trwało korespondencyjnie do poniedziałku. “Ale już teraz mogę powiedzieć, że z pięciosoobowej Rady wpłynęły cztery głosy za podjęciem tej uchwały” – dodał. Dzień później już cała rada opowiedziała się za odwołaniem szefa TVP.

„Duża” ustawa medialna już dziś w Sejmie

Za wprowadzeniem tego punktu pod obrady opowiedziało się 235 posłów, a przeciw – 212. Pierwsze czytanie projektu, na który składają się trzy projekty ustaw autorstwa PiS – o mediach narodowych; o składce audiowizualnej i przepisy wprowadzające ustawę o mediach narodowych …

Kierwiński: Nie ma znaczenia, czy Kurski będzie prezesem TVP

Poseł PO Marcin Kierwiński podkreślił, że przegrali pacjenci chorób onkologicznych, “ludzie, którzy myśleli, że władza i pan prezydent są po ich stronie”. Jego zdaniem nie ma natomiast “kompletnie żadnego znaczenia” czy Jacek Kurski będzie prezesem telewizji czy nie. “Dopóki rządzić będzie PiS, będzie to i tak telewizja, która będzie telewizją prywatną Jarosława Kaczyńskiego” – ocenił cytowany w mediach polityk PO.

Podobnie uważa kandydat Lewicy na prezydenta Robert Biedroń. Również jego zdaniem  zapowiadana zmiana na stanowisku prezesa państwowej telewizji nic nie zmieni, ponieważ będzie to osoba tak samo zależna od dobrej lub złej woli prezesa PiS.

Terlecki: Kurski “moralnym zwycięzcą”

„W sporze o finansowanie mediów publicznych moralnym zwycięzcą jest Jacek Kurski” – ocenił natomiast w sobotę szef klubu PiS Ryszard Terlecki na twitterze. Jego zdaniem prezes telewizji “postąpił honorowo”, a TVP zostawia w formie o niebo lepszej, niż zastał. Jak argumentował, najlepszą recenzją sukcesu Kurskiego “były ataki wrogów dobrej zmiany”. “A odwołała go Korespondencyjna Rada Mediów” – dodał Terlecki.

Kidawa-Błońska: Może nowym prezesem zostanie Jacek Kurski

Wicemarszałek Sejmu i kandydatka PO na prezydenta Małgorzata Kidawa-Błońska zwróciła tymczasem uwagę, że targi o obsadę stanowiska prezesa państwowej telewizji, z czym miał być związany podpis prezydenta pod ustawą ws. dodatkowych pieniędzy na media publiczne, jeszcze się nie skończyły. “Jeszcze nie wiemy, kto zostanie prezesem TVP, może zostanie nim Jacek Kurski” – cytują Kidawę-Błońską media.

Kosiniak-Kamysz: to “ogromny błąd” Andrzeja Dudy

W ocenie szefa PSL i kandydata tej partii na prezydenta Władysława Kosiniaka-Kamysza, prezydent popełnił „ogromny błąd”. Szef ludowców podkreślił, że sam zawetowałby nowelizację od razu po tym, gdyby do niego trafiła. “Nie miałbym żadnego problemu, zawetowałbym tę ustawę w pierwszym dniu i te dwa miliardy przekazałbym na leczenie” – zapewnił.

Bosak: “Zawsze może być jeszcze gorzej”

Dla kandydata Konfederacji na prezydenta Krzysztofa Bosaka Jacek Kurski jest “symbolem tej propagandowej linii telewizji publicznej, która niestety przestała być telewizją publiczną, a zaczęła być telewizją rządową, a nawet partyjną”. Zastrzegł jednak, że chociaż byłoby dobrze, gdyby obecny prezes TVP odszedł, to  jednak dobrze byłoby wiedzieć kto go zastąpi. “Zawsze może być jeszcze gorzej” – ostrzegł Bosak.

Słowacja: Media będą zobowiązane do publikacji stanowisk polityków?

Słowacki parlament jest bliski przyjęcia poprawki do prawa prasowego, zgodnie z którą media byłyby zobowiązane do publikacji odpowiedzi polityków na materiały „naruszające ich godność lub prywatność”. Organizacje broniące wolności prasy biją na alarm.

Poprawka wyszła od rządzącej partii Smer, której liderem …