Rolnictwo

20-10-2017

Rolnicy obawiają się politycznego wyroku w sprawie nowych technologii upraw

Rolnicy z UE wyrazili obawy co do toczącego się procesu sądowego dotyczącego nowych technik hodowli roślin. Argumentują, że sprawa może się skończyć decyzją "polityczną", a więc taką która nie uwzględnia argumentów naukowych i ekonomicznych.

17-10-2017

Dieta a produktywność pracowników

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to, co pracownik je na obiad nie powinno interesować nikogo z jego pracodawców. W rzeczywistości jednak pracodawcy są mocniej zainteresowani zaangażowaniem się w to, co ich pracownicy jedzą na obiad, ponieważ zdrowsze wybory podczas tego posiłku mogą skutkować lepszymi wynikami tych firm. Zbilansowane obiady mogą pozytywnie wpływać na zmniejszenie absencji pracowników z powodu chorób oraz czynić ich bardziej czujnymi i produktywnymi.

16-10-2017

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności

Przeszło 100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a obecnie żywi 129 osób. Takie dane przestawiło Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin z okazji przypadającego dziś Światowego Dnia Żywności.

13-10-2017

Przemysł ostrzega: wycofanie biopaliw spowoduje konieczność importu paszy dla zwierząt

Produkcja biopaliw jest w UE ściśle powiązana z globalnym rynkiem żywności i paszy dla zwierząt. W UE dyskutuje się nad przyszłą polityką wobec biopaliw oraz ich wpływem na dostawy paszy dla zwierząt w Unii oraz wpływem na ceny żywności. Tematy te wywołały spory między zwolennikami a krytykami biopaliw.

12-10-2017

Dziś w Bratysławie Szczyt Konsumencki

Dzisiejsze (13 października) międzynarodowe spotkanie wysokiego szczebla w Bratysławie jest poświęcone „podwójnej jakości żywności” w Unii Europejskiej. Wezmą w nim udział przedstawiciele Komisji Europejskiej, ministrowie ds. rolnictwa i gospodarki państw członkowskich UE, a także przedstawiciele Parlamentu Europejskiego oraz stowarzyszeń konsumentów i producentów.

10-10-2017

W próbkach miodu z całego świata znaleziono neonikotynoidy

W 75 proc. próbek miodu z całego świata znaleziono pozostałości pestycydów z grupy neonikotynoidów – wynika z badań opublikowanych w miniony piątek przez magazyn Science. Najczęściej wykrywanym pestycydem był imidaklopryd - jego pozostałości stwierdzono w ponad połowie badanych próbek.

10-10-2017

Rynek tytoniu

Polska ma wieloletnie tradycje w uprawie tytoniu i należy do grupy pięciu największych producentów tytoniu w Unii Europejskiej, którzy dostarczają 85% produkcji całej Unii Europejskiej.

etykiety żywności
25-09-2017

Przemysł spożywczy wzywa do ujednolicenia etykiet ostrzegawczych przed alergenami

Europejscy producenci żywności i napojów wezwali Komisję Europejską do opracowania ogólnoeuropejskich norm dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny. Przekonują, że to ważny krok w kierunku dokończenia jednolitego rynku.

20-09-2017

Co robi KE aby rozwiązać problem podwójnej jakości żywności?

Przewodniczący Juncker zapowiedział w swoim orędziu o stanie Unii z 2017 r., że w najbliższych tygodniach Komisja przedstawi wskazówki dotyczące podwójnej jakości produktów. Mają one pomóc krajowym organom ochrony konsumentów lepiej wykorzystywać istniejące unijne przepisy w tej dziedzinie w celu wykrywania nieuzasadnionych różnic.

13-09-2017

Rolnicy w UE mają utrudniony dostęp do innowacyjnych środków ochrony roślin

Jak podaje AgroNews, przeregulowany rynek blokuje innowacyjność w rolnictwie. Wprowadzanie nowych technologii blokuje cena i brak wiedzy. W takiej sytuacji rolnicy sięgają po inne rozwiązania, w tym poprzez nielegalne kanały. Niemal 10 proc. wszystkich środków ochrony roślin stosowanych w Europie jest uznawanych za nielegalne. W Polsce nawet 15–20 proc. rynku środków ochrony roślin mogą stanowić preparaty podrobione lub pochodzące z nielegalnego źródła. Wartość nielegalnych środków ochrony roślin szacuje się na 100 mln euro rocznie.

Instytucje UE 11-09-2017

Brexit: Unia Europejska chce ochrony produktów regionalnych przez Wielką Brytanię

Komisja Europejska wydała oświadczenie, w którym domaga się zapewnienia przez Wielką Brytanię ochrony dla unijnych produktów posiadających oznaczenie geograficzne.   Komisja Europejska w środę 6 września opublikowała stanowisko dot. ochrony wartości intelektualnej, w  tym ochrony nazwy pochodzenia produktów. W dokumencie KE wezwała Wielką Brytanię do zagwarantowania ochrony marek żywnościowych z europejskimi oznaczeniami geograficznymi po wyjściu Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty. Europejskie Systemy …

06-09-2017

Nowa wizja dla Wspólnej Polityki Rolnej

W odpowiedzi na propozycje cięć w WPR Europejska Partii Ludowa przedstawia swoją wizję na dalszy rozwój unijnej polityki rolnej.   Europejska Partia Ludowa (EPP) jednogłośnie przyjęła w poniedziałek 4 września projekt nowej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) po 2020 r. Jest to największa wspólna polityka europejska, która rokrocznie pochłania ok. 40 proc. wydatków budżetowych Unii Europejskiej. WRP zatem …

28-08-2017

Niewykorzystany potencjał Afryki w zapewnieniu dostaw żywności

Europa pozostanie w przyszłości ważnym dostawcą artykułów rolnych, ale największy niewykorzystany potencjał leży w Afryce. To właśnie ten kontynent może się stać „spichlerzem żywności” dla reszty świata – powiedział EURACTIV dyrektor firmy „Yara” zajmującej się zrównoważoną uprawą roślin, Svein Tore Holsether.   „Każdego roku na import żywności przeznaczamy 29,6 bln eur, a nie wykorzystujemy w pełni potencjału  …

21-08-2017

Mniej cukru w napojach bezalkoholowych

W latach 2000-2015 dzięki działalności Europejskiej Organizacji Producentów Napojów Bezalkoholowych UNESDA, udało się doprowadzić do zredukowania ilości kalorii w napojach bezalkoholowych o 12 proc. Organizacja chce przyspieszyć ten proces i do 2020 r. zmniejszyć kaloryczność o kolejne 10 proc. „Szacuje się, że 25 proc. dzieci w wieku szkolnym już walczy z nadwagą, a więcej niż 60 …

21-08-2017

Jakie zmiany czekają brytyjskich rolników po zawarciu umowy handlowej? – Wielka Brytania po brexicie

Proponowana umowa handlowa, która będzie obowiązywać po wyjściu Wielkiej Brytanii z UE, postawi brytyjskich rolników w niekorzystnej sytuacji – wynika z opublikowanego w środę (16 sierpnia) raportu Instytutu Żywności i Nauk Przyrodniczych (Agri-Food and Biosciences Institute, AFBI).

11-08-2017

Chiny stosowały fałszywe oznaczenia unijnych produktów żywnościowych

Osiem państw członkowskich podejmie działania sądowe  przeciwko Chinom, które stosowały nieprawdziwe  oznakowania  unijnych produktów posiadających logo chronionego oznaczenia geograficznego.   Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Węgry i Włochy  wniosą pozew do sądu chińskiego przeciwko Chinom, które stosowały fałszywe symbole żywności. Zastrzeżenia dotyczą różnych gatunków win, greckiego sera „feta”, hiszpańskich oliwek i włoskiego octu. Jeśli rejestracja tego typu …

11-08-2017

Unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności chce ostatecznego zakończenia „afery skażonych jaj”

Unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andrukaitis powiedział w piątek (11 sierpnia), że chce spotkać się z ministrami Niemiec, Belgii i Holandii, w celu zakończenia wzajemnych oskarżeń w związku z „aferą jajeczną”.

09-08-2017

Niemiecki minister rolnictwa: skandal ws. zatrutych kurzych jaj to wynik działalności przestępczej

Niemiecki minister rolnictwa Christian Schmidt (CSU) powiedział we wtorek (8 sierpnia), że skażenie miliona jajek z użyciem szkodliwego środka owadobójczego „ma charakter przestępczy”. Afera wywołała panikę w kilku innych państwach europejskich, które również podjęły środki ostrożności i sprawdzają jakość produktów spożywczych.

02-08-2017

Unijne dofinansowanie na owoce, warzywa i mleko dla uczniów także w nadchodzącym roku szkolnym

W związku z rosnącym od kilku lat  zjawiskiem otyłości u  dzieci, KE postanowiła dokonać zmian  w  dotychczas działających unijnych  programach „Mleko w szkole” i „Owoce i warzywa w szkole”. Wczoraj (1 sierpnia) przyjęto kolejną edycję programu, który zapewni uczniom szkół podstawowych zdrowe produkty żywnościowe tj. warzywa, owoce czy mleko. Jej wejście w życie przewidziane jest na …

27-07-2017

Wspólna Polityka Rolna: Jej obecny kształt i perspektywy na przyszłość

W czerwcu 2013 politycy zaakceptowali pierwszą fundamentalną reformę Wspólnej Polityki Rolnej (WPR), pierwszą w ciągu dekady. Udało się to po długich miesiącach niekończących się dyskusji o wysokościach kwot i subsydiów, a także o sposobach na poprawę jej wpływu na środowisko naturalne.   Jednak kiedy nowe zasady zaczęły obowiązywać w 2015 r. – z rocznym opóźnieniem – niektórzy …

26-07-2017

Oliwna gałązka (nie)pokoju: Hiszpania przeciw USA

Eksport hiszpańskich czarnych oliwek jest zagrożony przez potencjalne amerykańskie regulacje – alarmują unijni rolnicy. Regulacje mogą tworzyć niebezpieczny precedens dla produktów pochodzących z Unii Europejskiej.   COPA COGECA (organizacja zrzeszająca europejskie rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze) wysłała wczoraj (25 lipca) list do komisarza ds. rolnictwa i obszarów wiejskich Phila Hogana, zaalarmowana działaniami amerykańskich organizacji. Pod koniec czerwca …

26-07-2017

Jakie działania podejmuje UE aby nasza żywność była wysokiej jakości?

Download PDF  

Południowe kraje UE są wiodącymi producentami artykułów żywnościowych najwyższej jakości. Tylko we Francji, Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech wytwarza się 70 proc. europejskiej żywności oznaczonej certyfikatami jakości UE.

21-07-2017

Włosko-kanadyjski spór o pszenicę trwa: nowe prawo we Włoszech

Nowe włoskie prawo zmusza producentów ryżu i makaronu by wskazywali, skąd pochodzi ich zboże – zdaniem kanadyjskiego rządu regulacje niekorzystnie wpłyną na eksport ich pszenicy.   Włoski parlament przyjął w czwartek 20 lipca prawo, które obliguje producentów makaronu i ryżu do wskazywania miejsca pochodzenia ziaren użytych do produkcji. Regulacje były zapowiadane od maja br., kiedy to Maurizio …

akrylamid
20-07-2017

Akrylamid: Frytki uratowane

Unia Europejska przyjęła przepisy mające zmniejszyć zawartość szkodliwego akrylamidu w żywności. Wbrew wcześniejszym obawom Belgów, nowe regulacje nie zaszkodzą narodowemu daniu Belgii – frytkom.   Wczoraj (19 lipca) ambasadorowie państw członkowskich przy Unii Europejskiej zgodzili się na nowe przepisy dotyczące bezpiecznego przygotowania żywności. Zakończyły tym samym dwuletni proces starań Brukseli zmierzających do ograniczenia zawartości szkodliwego akrylamidu …